miercuri, 20 aprilie 2011

Toba de pui






De curand am descoperit un nou blog, genial din punctul meu de vedere. Deja am incercat 3 retete de care sunt extrem de multumita. Sursa: http://www.lalena.ro/280-reteta-toba-de-pui.html.
Toba a iesit foarte buna, asa ca va recomand sa o incercati fara retineri.

Ingrediente:

1 pui intreg de cca 1.5 kg
35 g gelatina
3 buc frunze de dafin
6 boabe de piper negru
4 catei de usturoi mari (cred ca data viitoare pun mai putin, insa cui ii place usturoiul e bun asa)
1 lingura sare

Preparare:

Carnea se spala bine, se scoate pielea, grasimea.
Intr-o cratita medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper si sarea. Se ia inca o oala mai mare decat cea cu carne, si se pune apa, apoi oala cu carne se pune deasupra-se va face la baie-marie. Fiti atente cand alegeti oalele ca sa incapa una in alta :P

Se aprinde focul la mic si se pune un capac peste oala. Se tine asa pe foc cca 3 ore-3 ore jumatate. In acest timp mai intoarceti carnea, mai completati cu apa in oala de jos. In oala cu carnea nu se pune absolut deloc apa, carnea isi va lasa zeama singura.

Dupa cele 3 ore carnea este facuta, se opreste focul, se scoate carnea pentru a se raci. Se dezoseaza si se rup bucatele mici-medii, fiecare cum prefera.

In zeama lasata de carne se pune usturoiul pisat, apoi se strecoara zeama.
Am ajuns aproape la final: se pune carnea intr-un bidon de 1 l-1.5 l taiat la gura. In reteta originala a fost folosit o cutie de suc Timbark, eu nu am gasit la magazin nici suc in cutie, nici lapte...asa ca am folosit un bidon. Peste carne se pune zeama strecurata, se scutura putin pentru a ajunge pana la fund. Se da la frigider peste noapte, cu o folie deasupra.
Dimineata se taie usor bidonul. Nu mi-a venit sa cred cat este de inchegata!
Se pastreaza la frigider in hartie de copt.

Incercati si nu veti regreta, nu se depunde prea multa munca la preparare, fiertul dureaza mai mult, insa merita!

luni, 11 aprilie 2011

Placinta cu branza si stevie





Reteta luata de pe site-ul minunatei Laura Laurentiu: http://www.retetecalamama.ro/2011/04/placinta-cu-branza-si-urzici.html. Initial se folosea spanacul sau urzicile, dar cum nu aveam decat stevie in frigider am zis sa incerc asa, pana la urma tot ceva verde este :P Sotul meu a fost incantat de aceasta placinta, desi la inceput era extrem de sceptic.

Ingrediente:

aluat: 500 de grame de faina, 300 de ml. de apa, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de sare, 1 plic drojdie uscata
umplutura: 300 de grame de branza usor sarata (am avut 200 de vaca si 100 urda, peste care am pus sare), bine scursa de zer, 1 ceapa, 3 linguri de ulei de masline, ~500 de grame de stevie, sare si piper
in plus: ulei pentru uns, faina pentru presarat, galbenus de ou pentru uns placinta, seminte de susan pentru presarat

Aluatul l-am facut in masina de paine, folosind programul cu dospire.

Stevia se spala, se rup coditele. Ceapa se taie solzisori se caleste in cele 3 lg de ulei si se adauga stevia, eu nu am mai taiat-o, doar am rupt-o pe cea care mi s-a parut mai mare. Se lasa pe foc pana scad frunzele si se inmoaie. Se adauga sare, piper si se opreste focul.

Dupa ce a crescut aluatul se aseaza pe masa pe care eu am pus folie de aluminiu acoperita cu faina (in lipsa de un prosop de panza, destul de mare), si se intinde cu sucitorul un dreptunghi mare si cat de subtirel reusiti :P.
Se stropeste aluatul cu ulei, se presara branza, stevia si apoi se impacheteaza in 3-4 straturi, obtinand un dreptunghi alungit. Se pliaza apoi in 3 obtinand un patrat.

Se presara cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa deoparte aproximativ 15 minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Dupa trecerea timpului de odihna, placinta se pune in tava cu hartie de copt, se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma dreptunghiulara, pana la o grosime de aproximativ 3 cm.
Se unge cu galbenusul de ou pe suprafata, se presara cu seminte si se taie in portii.

Se da la cuptorul incins la 200 de grade Celsius pt. 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana la un timp total de aproximativ 30-40 de minute, placinta trebuie sa fie rumena si in acelasi timp coapta bine in interior, daca se apasa pe suprafata trebuie sa revina la forma initiala.Se serveste calduta, dar si rece.

Cauta reteta